md

Koło Kulinarne Drukuj
Koło Kulinrane
wtorek, 26 czerwca 2012 12:37

Koło Kulinarne

Gotuj z nami


W roku szkolnym 2011/2012 prowadziłam zajęcia kółka kulinarnego. Zostały one zorganizowane w celu wzbogacenia oferty zajęć dodatkowych w naszej szkole dla klas młodszych. Realizowane były zgodnie z art.42 Karty Nauczyciela w ilości 2 godzin tygodniowo. W roku szkolnym 2011/2012 zrealizowałam łącznie 76 godz. zajęć W zajęciach uczestniczyło 14 uczniów. Zajęcia prowadzone w ramach kółka kulinarnego miały na celu przede wszystkim:

  • rozwijanie zainteresowań i umiejętności kulinarnych,
  • kształtowanie umiejętności przyrządzania posiłków z zachowaniem higieny,
  • zapoznanie z podstawowymi zasadami bezpiecznego zachowania się w kuchni,
  • zapoznanie z różnymi naczyniami i przyborami kuchennymi,
  • wdrażanie podstaw racjonalnego odżywiania i higieny przyrządzania posiłków,
  • rozwijanie zainteresowań kulinarnych poprzez prezentację krótkich opowiadań, wprowadzających do historii i pochodzenia przyrządzanych potraw,
  • zapoznanie ze sposobem przyrządzania wybranych potraw,
  • rozwijanie umiejętności korzystania z książek kucharskich,
  • poszerzenie słownika o nazwy surowców spożywczych, nazwy czynności wykonywanych w kuchni, nazwy jednostek wagi i objętości,
  • kształtowanie umiejętności współdziałania i integracji z grupą podczas wspólnych zajęć
  • rozwijanie poszanowania wytworów swojej pracy i innych,
  • zapoznanie się i stosowanie regulaminu pracowni.

Uczniowie bardzo chętnie uczestniczyli w zajęciach. Największym powodzeniem cieszyły się zajęcia podczas których dzieci samodzielnie przyrządzały potrawy, następnie mogły je degustować i ocenić efekty swojej pracy. Nauczyły się wykonywać podstawowe czynności w kuchni typu: obieranie, krojenie, wyrabianie ciasta itp.

Zajęcia kółka kulinarnego odbywały się w specjalnie urządzonej pracowni, tzw. kuchni szkolnej. Dzieci zapoznały się z wyposażeniem kuchni, urządzeniami kuchennymi, naczyniami, produktami spożywczymi oraz sposobami korzystania z dostępnych przepisów kulinarnych.

W okresie wczesnowiosennym dzieci wysiały do skrzynek takie przyprawy jak: bazylia, pietruszka, koper i rzeżucha. Powstał w ten sposób zielony „ogródek” na parapecie okiennym w pracowni. Wszystkie przyprawy wykorzystaliśmy do przyrządzenia smacznych potraw. Z okazji Dnia Matki przygotowaliśmy pyszny torcik, którym dzieci poczęstowały swoje mamy. Dla tatusiów z okazji Ich święta dzieci przyrządziły wspaniałe, kolorowe kanapki.

Uczestnictwo w zajęciach koła kulinarnego pozwoliło rozwinąć zainteresowania kulinarne dzieci a umiejętności zdobyte podczas tych zajęć będą wykorzystane przez dzieci w życiu codziennym.

Kilka zdjęć z efektów zajęć

Zapraszamy w roku szkolnym 2012/2013 na zajęcia.

Anna Wręczycka

 


Stworzone dzięki Joomla!. Realizowane przez SiTeK dla SP43