Europejski Dzień Śniadania


24 kwietnia obchodzony jest Europejski Dzień Śniadania, który organizowany jest pod hasłem “Znajdź czas na śniadanie” (ang. Make time for breakfast).

Śniadanie powinno dostarczyć od 20 do 25 proc. potrzebnej naszemu organizmowi całodobowej energii.

Powinny być w nim takie produkty, jak zboża, owoce i warzywa, produkty mleczne, tłuszcze bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz wapń w ilości 200–300 mg, czyli tyle, ile zawiera jedna szklanka mleka, jeden kubeczek jogurtu, 20 g sera lub 250 g twarogu.

Najważniejsze do dobre śniadanko w miłym towarzystwie najbliższych – rodziny, przyjaciół.

Moje śniadanko 🙂

Dobre śniadanko …

… z przyjacielem

A jakie jest wasze śniadanie, jaki macie pomysł na DOBRE ŚNIADANKO.

Pokażcie to ! 

Zapraszam do wysyłania zdjęć waszych śniadanek,
do Pana Romka – r.sitarek@sp43.zabrze.pl albo do Pani Bożeny  – b.mazurek@sp43.zabrze.pl
z dopiskiem  – Śniadanie “Imię i nazwisko”

Roman Sitarek